Friday, 18 January 2019

What lies beyond.

wat ligt erachter
oil on linnen - 80 x 160 cm
painted in studio - Nov/Dec. 2018

€ 2500.


Beyond those two breakwater lighthouses at the furthermost tip of the harbour entrance at Scheveningen one really has the feeling to be at the threshold of a mysterious place, especially under these atmospheric conditions.

This almost has the feeling of being a 'dreamscape' and not a seascape.

This is a large version of a painting I made on location, December 2017.

here under a couple of close ups, as it has proven to be almost impossible for me to get a decent picture for digital purposes.















Friday, 4 January 2019

View of Scheveningen from Harbour entrance

Gezicht op Scheveningen vanaf Zuidelijk Havenhoofd
oil on linen - 18 x 120 cm
painted on location - June/July 2018 / reworked in studio Dec 2018

€ 625.

Another work which I decided to make major alterations on. Repainted in areas especially the water and sky. However this time cropping off several centimetres of canvas, was the major change. Which results in bringing you the viewer much closer to the subject at hand. Originally this was a canvas of 30 x 170 cm, as you can see in the picture below. I felt it worked better without the water on the foreground and cropped off the edges considerably. It is of great importance that I have to be content with my creations, otherwise that vibe will not be transferred to the eventual viewer and there is no way that I would be able to convince someone into purchasing it.  BTW, also took 300€ off the price!





Ode aan Scheveningen

2de binnen haven met mist
oil on linnen - 60 x 90 cm
painted on location and re-worked in studio - Dec 2018

€1175.

Here you have an example of artist's free interpretation of a painted scenery, altered to his/her fancy and delight. Below you have the painting in its original form, that is to say with sunlight and much harsher distinct details. Upon hours of  reflection I decided to make the scene quieter and much calmer. Fortunately for me, I didn't have to go back on location, to do this. As the composition remains true to the original, only the surface has changed. I feel it is an improvement, but of course that's only my opinion. Do you have an opinion, feel free to share it with me, thanks.